EPDM (etyleenipropyleenidieneenimonomeeri) ja TPE (termoplastinen elastomeeri) ovat molemmat materiaaleja, joita käytetään laajasti eri teollisuudenaloilla niiden joustavuuden ja kestävyyden vuoksi, mutta niissä on merkittäviä eroja koostumuksen, ominaisuuksien ja käyttökohteiden suhteen. Nykyään TPE (tai TPV) korvaa EPDM:n monissa käyttötapauksissa, mutta miksi? Jotta ymmärtäisimme paremmin materiaalien väliset erot ja yhtäläisyydet, meidän tulee perehtyä niiden ominaisuuksiin hieman tarkemmin.
Koostumus:
- EPDM: EPDM on synteettinen kumi, joka valmistetaan etyleenin, propyleenin ja pienen määrän dienemonomeereja polymeroinnilla. Sillä on tyydytetty polymeerirunko, mikä antaa sille erinomaisen kestävyyden ympäristötekijöille, kuten UV-säteilylle, otsonille ja sääolosuhteille.
- TPE: TPE on materiaaliluokka, joka yhdistää termoplastisten (kuten polyeteeni ja polypropeeni) ja elastomeerien (kuten kumi) ominaisuudet. TPE:t koostuvat yleensä kovista ja pehmeistä segmenteistä, joista pehmeät segmentit tarjoavat joustavuutta ja kovat segmentit rakenteellista lujuutta.
Koostumuksella ei ole merkittävää roolia profiilin varsinaisessa käytössä, mutta sillä on merkitystä valmistusprosessissa. EPDM-profiilit ovat paljon vaikeampia liittää yhteen kuin TPE- tai TPV-profiilit, mikä tarkoittaa, etteivät ne voi sulautua yhteen TPE/TPV-profiilien tavoin. EPDM-profiilin muotoilussa terävät kulmat tai pyöreät muodot vaativat liitoslohkon tai erillisen liimakomponentin, mikä voi myöhemmin muodostua heikoksi kohdaksi. TPE- ja TPV-profiilien päät yksinkertaisesti kuumennetaan, jonka jälkeen päät painetaan yhteen. Tämä luo hyvin luotettavan liitoksen, joka ei vaadi lisäliimoja tai muita materiaaleja. Tarkastellaan seuraavaksi fyysisiä ominaisuuksia:
Fyysiset ominaisuudet:
EPDM
+ Erinomainen säänkestävyys.
+ Hyvä lämmönkestävyys, lämpötila-alue -50°C – 150°C.
+ Erinomaiset sähköneristysominaisuudet.
+ Hyvä vastustuskyky vettä, höyryä ja tiettyjä kemikaaleja vastaan.
+ Yleisesti jäykkä luonnollisessa tilassaan, mutta sitä voidaan muotoilla joustavammaksi.
+ Pitää muotonsa jopa pitkään puristuksen jälkeen.
– Saattaa kovettua ja haurastua ajan myötä.
– Erittäin rajoitetut kovuusvaihtoehdot.
– Ei värivaihtoehtoja, saatavilla vain mustana.
– Erittäin vahvat, ohuet tai pienet profiilit ovat vaikeasti tuotettavia.
TPE
+ Erinomainen joustavuus ja kimmoisuus.
+ Laaja kovuusvaihtoehtojen valikoima, erittäin pehmeästä melko jäykkään.
+ Laaja värivalikoima.
+ Kohtalainen tai jopa erinomainen vastustuskyky UV-säteilylle ja sääolosuhteille, riippuen koostumuksesta.
+ Hyvä kemiallinen kestävyys, mutta se voi vaihdella TPE-tyypin mukaan. TPV:llä erinomainen kemiallinen kestävyys, joissakin tapauksissa jopa suurempi kuin EPDM:llä.
+ Äärimmäisen monipuolinen paksuuden, muodon ja koon suhteen.
– Hivenen alhaisempi lämmönkestävyys verrattuna EPDM:ään, yleensä 90°C, jopa 135°C. Alin lämpötila on -30°C.
– TPE ei kestä pitkäaikaista puristusta yhtä hyvin kuin EPDM, mutta TPV:llä on hyvin samankaltaiset kyvyt kuin EPDM:llä.
Voimme jo nyt huomata, että TPE on mukautuvampi materiaali kuin EPDM, vaikka siitä voikin puuttua joitakin EPDM:lle tyypillisiä ominaisuuksia esimerkiksi lämpötilojen suhteen, mutta äärimmäisten lämpötilojen suhteen silikoni on toki ylivoimainen materiaali. TPV:tä voidaan pitää erittäin toimivana hybridinä näiden kahden materiaalin välillä. Useimmissa tapauksissa TPE voi suoraan korvata EPDM:n, mikä on todettu myös teollisuudessa viime vuosina. Saadaksemme paremman käsityksen siitä, miksi materiaaleja vaihdetaan, tarkastellaan seuraavaksi valmistusprosessia:
Käsittely:
EPDM
EPDM käsitellään yleensä menetelmin kuten ekstruusio, ruiskuvalu ja puristusvalu. Sitä ei voi sulattaa ja käsitellä uudelleen kovettumisen jälkeen.
TPE
TPE:t ovat termoplastisia, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan sulattaa ja käsitellä uudelleen useita kertoja. Ne soveltuvat hyvin ruiskuvaluun, puhallusvaluun ja ekstruusioon.
Suurin ero EPDM:n ja TPE:n välillä on kierrätettävyys. EPDM:tä ei voi kierrättää, joten se voidaan ainoastaan hävittää energiajätteen mukana tuotteen elinkaaren tultua päätökseen. Kierrätettävyys on myös tärkein syy siihen, miksi niin monet yritykset etsivät ekologisempia vaihtoehtoja EPDM:lle, kuten TPE tai TPV. Vaikkakin EPDM on usein edullisempi valmistaa, kokonaiskustannukset profiilin koko elinkaarelle voivat kohota TPE:tä korkeammiksi kun yhtälöön otetaan mukaan jätemaksut EPDM:n hävittämisestä. TPE ja TPV puolestaan voidaan sulattaa ja granuloida uusiokäyttöä varten.
Mitkä sitten ovat EPDM-, TPE- ja TPV-profiilien yleisimmät käyttökohteet? Alla on listattuna yleisimpiä käyttökohteita, mutta tietyillä muutoksilla tai lisäaineilla TPE tai TPV pystyvät korvaamaan EPDM:n useimmissa tapauksissa täysin.
Käyttökohteet:
EPDM
Auto-, rakennus- ja valmistavan teollisuuden profiilit ja tiivisteet.
Kattotuotteet.
Sähkökaapeleiden eristäminen.
Lämmitys- ja jäähdytysputkien eristäminen.
Ovien ja ikkunoiden tiivisteet.
TPE
Rakennusteollisuus
Pehmeäpintaiset kahvat ja otepinnat.
Työkalujen ja kuluttajatuotteiden kahvojen pintavalut.
Autojen sisätilojen komponentit, kuten kojelaudat ja mukitelineet.
Lääkinnälliset välineet ja laitteet.
Sähkökaapeleiden eristäminen.
Yhteenveto
EPDM on erityisvalmisteinen synteettinen kumi, joka on tunnettu sen erinomaisesta säänkestävyydestä, minkä vuoksi se on yleinen valinta säälle alttiisiin käyttökohteisiin ja tiivisteisiin. TPE taas on huomattavasti monipuolisempi materiaali, jota on saatavilla eri kovuuksilla, väreillä ja joustavuudella, ja joka on uudelleen käsiteltävissä. Näiden ominaisuuksien ansiosta se on erinomainen valinta useisiin teollisuuskohteisiin, mutta myös kuluttajahyödykkeisiin, joissa elastisuus, värivalikoima sekä prosessoinnin helppous ovat avaintekijöitä. Valinta EPDM:n ja TPE:n välillä riippuu vahvasti käyttökohteen vaatimuksista. Tapauksissa, joissa TPE pystyy suoraan korvaamaan EPDM:n, asiakkaamme päätyvät useimmiten TPE-profiileihin niiden kierrätettävyyden ja muiden etujen vuoksi. TPV ei ole yhtä laajasti käytössä kuin TPE, mutta se tarjoaa ratkaisun haastaviin kohteisiin, joissa TPE:n ominaisuudet ovat rajalliset EPDM:ään nähden.
Haluatko kuulla lisää EPDM:n korvaamisesta ympäristöystävällisemmillä materiaaleilla? Ota yhteyttä myyntipäälliköihimme, jotta voimme yhdessä löytää juuri sinun tarpeesi täyttävän ratkaisun!