PROFIILI- JA TIIVISTEMATERIAALIOPAS
Valitse oikea materiaali profiilillesi
PROFIILIEN VALMISTUKSESSA KÄYTETyt MATERIAALIT
Tiivisteprofiilien materiaalit suunnitellaan ja valitaan niiden käyttötarkoituksen ja käyttöolosuhteiden mukaan. V.A.V. Group valmistaa itse omat raaka-aineseoksensa tiivisteprofiileihin, mikä mahdollistaa täydellisen hallinnan profiilin eri ominaisuuksissa, kuten kovuudessa, värissä tai muissa erityispiirteissä.
Profiileissa yleisimmin käytettävät materiaalit ovat silikonikumi, TPV (termoplastinen vulkanisaatti) ja TPE (termoplastinen elastomeeri). Näillä materiaaleilla on omat toiminnalliset ominaisuutensa, ja niiden käyttömahdollisuuksissa on jonkin verran päällekkäisyyksiä. Silikonikumilla on laajin käyttölämpötila-alue, ja TPE- ja TPV-profiilit tarjoavat erinomaista kemiallista kestävyyttä, mikä tekee niistä sopivia monikomponenttisiin tiivisteisiin. Fire X on V.A.V. Groupin oma, itsestään sammuva silikoniprofiili, joka täyttää eurooppalaiset standardit rautatiekalustossa, meriteollisuudessa ja muilla aloilla. Sitä voidaan käyttää myös ovissa ja ikkunoissa muissa kuljetusvälineissä.
SHORE -KOVUUSASTEIKKO
MIKÄ ON TUOTTEELLESI SOPIVA SHORE -KOVUUSASTE?
Shore-asteikko on standardisoitu tapa mitata eri materiaalien kovuutta. Asteikon perusteella varmistetaan, että materiaali on kovuudeltaan tiettyyn käyttötarkoitukseen sopiva.
Shore-asteikolla mitataan yleensä eri elastomeerien ja polymeerien kovuutta. Asteikko on nimetty sen keksijän, Albert Shoren mukaan. Asteikolla määrittellään materiaalin kestävyys painumaa vastaan ja sille annetaan numeerinen arvo, jonka avulla voidaan määrittää materiaalin suhteellinen kovuus tai pehmeys.
On olemassa useita Shoren kovuusasteikkoja, joista Shore A ja Shore D ovat yleisimmin käytettyjä kumimaisille ja kovemmille materiaaleille:
Shore A -Asteikko
Tätä käytetään tyypillisesti pehmeämmille ja joustavammille materiaaleille, kuten kumille, pehmeille muoveille ja elastomeereille. Asteikko vaihtelee välillä 0-100, missä matalammat arvot merkitsevät pehmeämpiä materiaaleja (esim. kuminauhan Shore A -kovuus on 20) ja korkeammat arvot merkitsevät kovempia materiaaleja (kengän kannan Shore A -kovuus on n.70).
Shore D -Asteikko
Tätä asteikkoa käytetään kovemmille muoveille ja polymeereille. Asteikko vaihtelee jälleen kerran välillä 0-100, ja mitä suurempi luku on, sitä kovempi materiaali on. Esimerkiksi kypärässä käytetyn kovan muovin Shore D -kovuus voi olla 80.
Miten Shore-asteikko toimii
Kovuus mitataan durometriksi (durometer) kutsutulla laitteella. Kovuusmittarissa on erityinen terä, jota painetaan materiaaliin tasaisella voimalla. Painuma mitataan, ja kovuusarvo esitetään Shore -asteikolla. Mitä vähemmän terä tunkeutuu materiaaliin, sitä korkeampi on Shore- kovuusluku, mikä tarkoittaa kovempaa materiaalia.
Miten valitset oikean materiaalin juuri sinun käyttötarkoitukseesi? Esimerkiksi pehmeämpiä materiaaleja (alhaisemmat Shore A -arvot) suositaan, kun tarvitaan joustavuutta ja tiivistyskykyä, kun taas kovempia materiaaleja (korkeammat Shore A tai Shore D -arvot) tarvitaan kestävyyttä vaativiin käyttötarkoituksiin. Materiaali, jonka Shore A -arvo on noin 5-10, on hyvin pehmeää ja joustavaa, ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi iholle kiinnitettävissä lääkinnällisissä laitteissa tai pehmeissä ja pureskeltavissa lasten tai lemmikkieläinten leluissa. Toisessa ääripäässä Shore D 100 -materiaali on uskomattoman kovaa ja jäykkää, ja sitä käytetään korkean suorituskyvyn vaihteistoissa ja laakereissa, jotka joutuvat käsittelemään pitkäkestoista mekaanista rasitusta ja kitkaa.
Valmistajilla on yleensä suunniteltu huoltopäivä, jolloin kaikki koneet, joissa on tällaisia tiivisteitä, sammutetaan ja avataan, ja kaikki profiilit poistetaan ja vaihdetaan uusiin. Materiaalin Shore-asteikon on oltava tarkka, jotta huolto voidaan ajoittaa asianmukaisesti ja jotta kuluneet profiilit eivät aiheuta riskiä koneille ja tuotantolinjalle.
Siirry helposti sinua kiinnostavaan aiheeseen
SILIKONIKUMI
Mitä on silikonikumi?
Silikonikumi on monikäyttöinen, synteettinen elastomeeri, joka on valmistettu polymeeristä, joka koostuu piistä, hapesta, hiilestä ja vedystä. Sitä käytetään laajalti eri teollisuudenaloilla, kuten auto-, lääke- ja kulutustavarateollisuudessa sen vakaan lämpötilankestävyyden ja vaihtelevia sääolosuhteita kestävien ominaisuuksien ansiosta. Silikonikumin käyttökohteita ovat muun muassa tiivisteet ja tiivisterenkaat, lääketieteelliset laitteet sekä keittiövälineet.
Silikonikumi on erinomainen materiaali vaativiin olosuhteisiin. Sen ominaisuuksia voidaan mukauttaa erilaisiin käyttökohteisiin; silikonikumin ominaisuuksiin kuuluvat kestävyys höyryä, painetta, kosteutta, kemikaaleja ja öljyjä, UV-säteilyä sekä otsonia vastaan. Silikonikumilla on erinomainen käyttölämpötila-alue, mikä tekee siitä täydellisen valinnan lähes mihin tahansa teollisuuteen.
Silikonikumin ominaisuudet
Käyttölämpötila: -80 °C – +250 °C
Kovuus: Shore A 10-80
Vetolujuus: 200-1500 PSI
Perusvärit, metallivärit ja RAL-värikartan värit
Silikonikumia käytetään yleisesti eristeenä monilla teollisuudenaloilla, ja se on erinomainen sähköeriste. Valmistamme myös venymättömiä silikoniprofiileja, vaahtosilikonia ja itseliimautuvia tiivisteitä, joilla kaikilla on omat erityiset etunsa. Silikonikumilla on uskomattoman laaja käyttökohteiden kirjo.
Silikonikumin käyttökohteita
Ikkuna- ja ovitiivisteet
Silikoniletku (mukaan lukien elintarvikelaatuiset silikonit)
Paineprofiilit
Laitteiden tiivisteet
Renkaat ja kehykset
Ilmanvaihtojärjestelmien putket
Vaahtosilikoni
Mikä tekee vaahtosilikonista erilaisen muihin profiileihimme verrattuna, on sen ”sienimäinen” suljettu silikonirakenne, joka toimii lähes kuin vaahtomuovipatja; se on paksu ja vankka ja säilyttää hyvin muotonsa, mikä tekee siitä erityisen sopivan esimerkiksi nurkkien eristämiseen, jossa se tarjoaa tukea ja estää kylmän ilman ja ulkopuolisen melun pääsyn sisään. Vaahtosilikonia on usein saatavilla yhteisekstruusiolla valmistettuna rakenteena, jossa on kaksi eri kovuusastetta: pehmeä, joustava, pyöreä ja eristävä osa, sekä kovempi ”selkäranka”, joka asettuu uraan ja helpottaa asennusta estäen samalla tiivistettä venymästä. Voimme myös valmistaa vaahtosilikonitiivisteitä, joihin on asennettu venymistä estävä lanka.
Vaahtosilikonin sienimäinen rakenne tekee siitä erinomaisen meluneristeen, joka sopii täydellisesti meluisaan kaupunkiympäristöön.
Vaahtosilikonin ominaisuudet eivät poikkea paljon muista profiileista, mutta tietyillä alueilla se erottuu edukseen. Melu läpäisee jopa paremmin kuin ilma ja pääsee pienimpien rakojen läpi, mutta vaahtosilikonilla on poikkeukselliset melua vaimentavat ominaisuudet. Esimerkiksi ulko- tai parvekeovien tiivistäminen vaahtosilikonilla voi merkittävästi vaimentaa ulkoa tulevaa melua, jonka kaupungin kerrostaloasukkaat tuntevat liian hyvin. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suosittelemme asentamaan vaahtosilikonin ovenkarmin sisäpuolelle itse oven sijaan.
Vaahtosilikoni on yhä valitettavan aliarvostettu, vaikka sillä on potentiaalia olla todellinen läpimurto eristyksessä sekä melunvaimennuksessa suurissa kaupungeissa ja moottoriteiden lähellä sijaitsevissa kodeissa.
Siirry helposti sinua kiinnostavaan aiheeseen
FLUORISILIKONI
Silikoni ja fluorisilikoni ovat elastomeereja, jotka on valmistettu mm. hapesta, hiilestä ja vedystä, mutta ne eroavat toisistaan polymeeriketjujensa ja ominaisuuksiensa suhteen. Silikonilla on silikonipolymeeriketju, kun taas fluorisilikoni sisältää fluoriatomeja, mitkä muuttavat joitakin sen kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia.
Yhteenvetona voidaan todeta, että silikoni on joustava ja venyy hyvin, kun taas fluorisilikoni on kestävämpi, vahvempi ja sillä on parempi lämmön- ja kemikaalienkestävyys. Oikea materiaali tulisi valita näiden ominaisuuksien perusteella.
Silikoni | Fluorisilikoni | ||
Lämmönkestävyys | Hajoaa yli 149°C:ssa | Kestää jopa 204°C:n lämpötilaa | |
Kemiallinen kestävyys | Heikompi kemiallinen kestävyys | Korkeampi kemiallinen kestävyys | |
Mekaaniset ominaisuudet | Erinomainen joustavuus ja venyvyys | Heikompi joustavuus ja venyvyys, mutta suurempi vetolujuus ja kestävyys | |
Kestävyys | Pidempi käyttöikä, vakaampi, vähemmän altis turpoamiselle ja kutistumiselle kuin silikoni | ||
Kovuus | Shore A 10-80 | Shore A 40-80 | |
Elintarviketurvallisuus | Yleisesti elintarviketurvallinen | Ei yleensä hyväksytty elintarvikekäyttöön | |
Käyttökohteita | Käytetään tiivisteissä, tiivisterenkaissa, letkuissa ja lääketieteellisissä laitteissa joustavuutensa vuoksi | Käytetään ilmailu-, auto-, sekä öljy- ja kaasuteollisuudessa lämmön- ja kemikaalienkestävyytensä vuoksi; myös käytössä O-renkaissa, tiivisteissä ja tiivisterenkaissa |
PLATINASILIKONI
Platinasilikoni käyttää nimensä mukaisesti platinaan perustuvaa katalyyttiä kovettumiseen. Prosessin tuloksena syntyy materiaali, joka on vapaa sivutuotteista, kuten peroksideista, mikä tekee siitä turvallisen lääketieteellisiin tai elintarvikekäyttöön soveltuviin tuotteisiin. Platinasilikonilla on korkea lämmönkesto, kemikaalienkestävyys ja elastisuus.
Korkean puhtautensa ja myrkyttömyytensä ansiosta platinasilikonia voidaan käyttää lääketieteellisissä laitteissa, keittiövälineissä ja vauvanhoitotuotteissa. Se on myös kirkkaampaa kuin muut silikonityypit eikä kellastu ajan myötä.
Kloorivapaa silikoni
Kloori- tai halogeenivapaat silikoniprofiilit valmistetaan lisäämällä orgaanisia, kloorivapaita peroksideja silikoniin sen vulkanoinnin aikana perinteisten peroksidien sijaan, joita on käytetty vuosikymmeniä silikonin vulkanointiprosessissa. Klooritonta silikonia voidaan käyttää kaikkiin silikonin peruskäyttötarkoituksiin, ovien ja ikkunoiden tiivisteistä ilmanvaihtojärjestelmiin ja moniin muihin.
Kloorittomuus voi olla velvoitteena esimerkiksi laivanrakennuksessa ja rautatiekalustosektoreilla, joissa silikoniprofiilit toimivat paloturvallisina eristeinä. Yksi kloorittoman silikonin merkittävimmistä eduista on, että jos se altistuu liekeille ja palaa, se ei tuota haitallisia klooriyhdisteitä tai suolahappoa.
FIRE X silikoni
Fire X -profiilit valmistetaan itsestään sammuvasta silikonista, joka kestää jopa 300°C lämpötiloja. Fire X ei ainoastaan kestä erittäin korkeita lämpötiloja pitkään, vaan se on myös palosuojattu.
Verrattuna turpoaviin tiivisteisiin ja profiileihin, jotka laajenevat korkeiden lämpötilojen vaikutuksesta, Fire X -profiilit ovat ilmatiiviitä kaikissa lämpötiloissa. Tämä estää savun, hiilimonoksidin ja muiden vaarallisten kaasujen leviämisen muihin huoneisiin tai osastoihin ennen kuin lämpötila nousee tietylle tasolle. Koska hiilimonoksidi voi saavuttaa vaarallisia tasoja ilman varsinaista paloa, Fire X -tiivisteet ovat merkittävästi turvallisempia kuin tiivisteet ja profiilit, jotka estävät vain palon leviämistä. Lisäksi, jos osastot tiivistetään ilmatiiviisti Fire X -profiileilla, ne hidastavat merkittävästi tulipalon leviämistä tai tietyissä olosuhteissa jopa tukahduttavat liekit.
Normaalissa käytössä Fire X -profiilit toimivat kuten tavalliset silikoniprofiilit, toisin kuin turpoavat tiivisteet, joilla on vain vähän tai ei lainkaan tiivistyskykyä ilman korkeita lämpötiloja.
Fire X on silikoniprofiili, jota on parannettu palosuojaavilla ja halogeenittomilla materiaaleilla. Yhteenvetona, tiivisteet ja profiilit (kuten myös muut junissa ja niiden sisätiloissa käytetyt materiaalit) eivät saa olla helposti syttyviä, palaa aggressiivisesti missään vaiheessa tai erittää myrkyllisiä kaasuja, kun ne altistuvat äärimmäiselle kuumuudelle. Fire X -profiilit on käsitelty siten, että ne eivät pala, vaan tummenevat ja hiiltyvät jopa korkeimmissa lämpötiloissa, säilyttäen kykynsä estää tulipalojen leviämistä. Tämä on ratkaiseva ominaisuus kaikille profiileille, joita käytetään ovien, ikkunoiden ja muiden tiivistettyjen komponenttien ympärillä rautatiekalustossa.
Halogeenittomat profiilit parantavat rautatiekuljettajien sekä onnettomuuspaikalle lähetettyjen palomiesten turvallisuutta, koska he eivät pääse altistumaan myrkyllisille kaasuile. Halogeenikaasut ovat myös erittäin syövyttäviä, mikä voi aiheuttaa lisävaurioita ajoneuvon (tai rakennuksen) muihin komponentteihin.
Fire X -profiilien ominaisuudet
Itsestään sammuva
Kovuus Shore A 10-80
Käyttölämpötila jopa 300°C
Perusvärit ja RAL-värit rajoitetusti
Fire X sertifikaatit
IMO FTPC Part 2 & 5
UL 94 V Classification V0
EN 45545-2
Fire X ja TPV voivat korvata yleisesti käytetyn EPDM:n, jota voidaan myös käsitellä kestämään äärimmäisiä lämpötiloja. Fire X:n etuja verrattuna EPDM:ään ovat suurempi kovuus- ja värivalikoima sekä helpommin hallittavat ja usein luotettavammat liitokset kulmissa tai pyöreissä muodoissa.
Mikä on EN 45545 -standardi?
EN 45545-2:2020 on eurooppalainen standardi, joka määrittelee palokäyttäytymisen vaatimukset ja testausmenetelmät materiaaleille, komponenteille ja järjestelmille, joita käytetään rautatieajoneuvoissa. Tämä standardi on osa Euroopan standardisarjaa (EN 45545), joka on kehitetty parantamaan rautatieajoneuvojen turvallisuutta paloriskien suhteen. Se keskittyy erityisesti rautatieliikenteen paloturvallisuuteen.
EN 45545-2:2020 kattaa niiden materiaalien ja tuotteiden palokäyttäytymisen ja palonkestävyydet, joita käytetään rautatieajoneuvoissa. Se tarjoaa vaatimuksia ja testausmenettelyjä näiden materiaalien, komponenttien ja järjestelmien paloreaktion arvioimiseksi. Standardeja sovelletaan erilaisiin materiaaleihin, joita käytetään rautatieajoneuvojen rakentamisessa, kuten istuinverhoiluihin, lattiamateriaaleihin, eristeisiin, kaapeleihin ja muihin sisä- ja ulkoelementteihin.
Kaikkien uusien rautatieprojektien tulisi noudattaa päivitettyä vuoden 2020 EN 45545 -standardiversiota ja täyttää kaikki sen vaatimukset kaikissa komponenteissa.
Siirry helposti sinua kiinnostavaan aiheeseen
Silikoniyhdisteiden pääominaisuuksia
Tavanomainen silikonikumi
Silikonikumi on erittäin monipuolinen synteettinen elastomeeri. Sitä käytetään laajasti eri teollisuudenaloilla, mukaan lukien auto- ja lääketeollisuus sekä kulutustavarat, sen vakauden ja laajan lämpötila-alueen sekä ympäristötekijöiden kestävyytensä vuoksi. Sen käyttökohteet ulottuvat tiivisteistä ja tiivistysrenkaista lääketieteellisiin laitteisiin ja keittiövälineisiin.
- Lämpötilankestävyys: Hajoaa yli 149°C
- Erinomainen joustavuus ja venyvyys
- Yleisesti elintarviketurvallinen
Vaahtosilikoni
- Vaahdotettu silikonikumi omaa ”sienimäisen” suljetun silikonirakenteen.
- Erinomainen valinta nurkkien, ikkunoiden ja ovien eristämiseen, sillä se tarjoaa tukea ja estää kylmän ilman sekä melun
- Vaahtosilikonin saa kahdella kovuudella, jolloin kovempi pinta suojaa pehmeämpää sisämateriaalia ja toimii ”selkärankana” asennuksessa
Fluorisilikoni
- Lämpötilankestävyys: Kestää jopa 204 °C
- Korkeampi kemiallinen kestävyys
- Alhaisempi joustavuus ja venyvyys, mutta korkeampi vetolujuus ja kestävyys. Pitkäaikaisempi, vakaampi, eikä turpoa tai kutistu kuten tavallinen silikoni
Platinasilikoni
- Lämpotilankestävyys: Kestää jopa 230°C
- Turvallinen lääkinnällisiin- tai elintarvikekäyttöön
- Korkea kemiallinen kestävyys ja joustavuus
- Yleensä kirkkaampi kuin muut silikonityypit, ei kellastu
Kloorivapaa silikoni
- Kloorittomat silikonit eivät tuota haitallisia klooriyhdisteitä tai suolahappoa palaessaan
Fire X Silikoni
- Itsestään sammuva ja palonkestävä
- Kestää jopa 300°C
- IMO FTPC Part 2 & 5
- UL 94 V Classification V0
- EN 45545-2
TPE - TERMOPLASTINEN ELASTOMEERI
Mitä on TPE?
TPE on materiaaliluokka, joka yhdistää termoplastien (kuten polyeteenin ja polypropeenin) ja elastomeerien (kuten kumien) ominaisuudet. TPE:t koostuvat tyypillisesti kovista ja pehmeistä osista, joissa pehmeät osat tarjoavat elastisuutta ja kovat osat tarjoavat rakenteellista eheyttä.
TPE-tiivisteet ja -profiilit tarjoavat joustavuutta, kestävyyttä ja erinomaisia tiivistysominaisuuksia. Ne ovat pehmeämpiä ja elastisempia kuin PVC, mikä tekee niistä soveltuvia kohteisiin, jotka vaativat tehokasta tiivistystä ja joustavuutta. Markkinoille on kehitetty uusia, jäykempiä TPE-materiaaleja, jotka täyttävät monen eri alan tarpeet.
Vaikka PVC:llä on tyypillisesti korkeampi sulamispiste ja se on soveltuvampi korkealämpötilasovelluksiin, TPE erottuu joustavuudessaan alhaisissa lämpötiloissa, varmistaen tehokkaan tiivistyksen myös kylmissä ilmastoissa. TPE:tä voidaan myös käsitellä kestämään erittäin korkeita lämpötiloja, jopa tulenkestäviksi asti.
TPE:n ominaisuudet
Erinomainen joustavuus ja elastisuus
Laaja valikoima kovuusvaihtoehtoja, erittäin pehmeästä jäykkään
Laaja värivalikoima
Kohtalainen tai erinomainen UV-säteilyn ja säänkestävyys riippuen tarkasta seoksesta
Hyvä kemikaalienkestävyys, voi vaihdella TPE-tyypin mukaan
Äärimmäisen monipuolinen paksuuden, muodon ja koon suhteen
Kovuus 40 Shore A - 45 Shore D
Käyttölämpötila -40 - +120 °C
TPE:n joustavuus ja elastisuus tekevät siitä ihanteellisen kohteisiin, joissa tarvitaan turvallista ja joustavaa tiivistettä. TPE-tiivisteitä käytetään teollisuudessa, kuten autoteollisuudessa, missä niitä käytetään etenkin ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen. TPE:n pehmeys tekee siitä sopivan osiin, joissa iskujen kestävyys ja melunvaimennus ovat olennaisia.
TPE:n käyttökohteita
Pehmeät kahvat
Ympärimuovatut osat ja kahvat työkaluissa ja kulutustavaroissa
Auton sisäkomponentit, esim. kojelaudan verhoilu ja kuppitelineet
Kodinkonetiivisteet
Lääketieteelliset laitteet ja varusteet
Kaapelien ja johtojen eristys
TPE-materiaalit tunnetaan myös kierrätettävyydestään ja ympäristöystävällisyydestään. TPE:tä pidetään usein ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona kuin materiaalit, kuten PVC ja EPDM, koska sen voi käsitellä uudelleen ja uudelleen. Vaikka PVC on yleensä kustannustehokkaampi kuin TPE, TPE:n erinomainen suorituskyky ja ympäristönäkökohdat voivat perustella sen korkeampaa alkuperäistä hintaa tietyissä käyttökohteissa.
Kierrätettävyytensä ansiosta TPE voi olla kustannustehokkaampi kuin PVC, kun huomioidaan hävityskustannukset.
Termoplastiset vulkanisaatit (TPV) ovat osa termoplastisten elastomeerien (TPE) polymeriperhettä, mutta ne ovat elastomeeristen ominaisuuksiensa osalta lähempänä EPDM-termokumia, yhdistäen vulkanisoidun kumin ominaisuudet termoplastien käsittelyominaisuuksiin. Kuten TPE, TPV on kierrätettävää ja sillä on hyvä UV-, otsoni- ja kemikaalienkestävyys, ja joissain tapauksissa jopa parempi kestävyys kuin EPDM:llä.
Mikä on ero TPE:n ja TPV:n välillä?
TPE on kumista ja muovista koostuva seos, joka voi venyä rasituksen alla mutta palautuu muotoonsa sen jälkeen.
TPV sisältää sekoituksen EPDM-kumia ja polypropeenia, joka vulkanisoituna tekee siitä erittäin kestävän lämmölle ja puristukselle.
Valikoimamme sisältää yhdistelmiä vaahto- ja kovasta TPV:stä. TPV-materiaalimme on testattu EN45545-2 R22/23 HL2 -standardin mukaisesti.
TPV:n käyttökohteet ovat suurelta osin samat kuin TPE:n.
♻ BIO-TPE
Valikoimastamme löytyy myös Bio-TPE, jossa 65 % fossiilisista materiaaleista on korvattu biopohjaisilla öljyillä, mikä tekee siitä ekologisen vaihtoehdon TPE:lle. Kuten TPE, Bio-TPE on täysin kierrätettävää materiaalia ja sillä on samat ominaisuudet kuin TPE:llä.
Kuten tavallinen TPE, Bio-TPE on täysin kierrätettävää ja myrkytöntä materiaalia, ja sillä on samat erinomaiset kemikaalinkestävyyden ja kovuusalue 50-90 ShA täydessä RAL-väriskaalassa.
Siirry helposti sinua kiinnostavaan aiheeseen
PVC, EPDM, vai TPE?
Tässä osiossa jaamme perustietoa PVC:stä ja EPDM:stä. Näitä materiaaleja on käytetty pitkään profiilivalmistuksessa, mutta ne ovat tällä hetkellä väistymässä ympäristöystävällisempien vaihtoehtojen tieltä.
Huom: V.A.V. Group ei valmista PVC- tai EPDM-profiileja. Useimmissa tapauksissa ne voidaan helposti korvata erityiskäsitellyillä TPE-, TPV- tai silikonimateriaaleilla.
PVC - POLYVINYYLIKLORIDI
PVC on synteettinen muovipolymeeri, joka tunnetaan kestävyydestään ja monipuolisuudestaan. Se tarjoaa erinomaisen kemikaalinkestävyyden, säänkestävyyden ja UV-säteilyn keston. PVC-tiivisteet ja -profiilit ovat jäykkiä ja tarjoavat vakautta, mikä tekee niistä ihanteellisia kohteisiin, joissa rakenteellinen eheys on tärkeää. Lisäksi PVC on kustannustehokas materiaali, mikä tekee siitä suositun ja edullisen rakennusteollisuuteen.
Rakentamisesta puheen ollen, PVC:tä käytetään yleisesti sovelluksissa, kuten ikkunakehyksissä, ovikehyksissä ja putkiliitoksissa, joissa rakenteellinen vakaus on kriittistä. Sen jäykkä luonne takaa pitkäaikaisen kestävyyden. PVC-profiileja käytetään laajalti rakentamisessa niiden edullisuuden ja kyvyn kestää ankarat ympäristöolosuhteet vuoksi.
EPDM
EPDM (Etyleenipropyleenidieenimonomeeri) ja TPE (Termoplastinen elastomeeri) ovat molemmat materiaaleja, joita käytetään laajasti eri teollisuudenaloilla niiden joustavuuden ja kestävyyden vuoksi, mutta niillä on eroja koostumuksessa, ominaisuuksissa ja käyttötarkoituksissa.
EPDM on synteettinen kumimateriaali, joka valmistetaan etyleenin, propyleenin ja pienen määrän dieenimonomeerien polymeroinnilla. Siinä on kyllästetty polymeerirunko, mikä antaa sille erinomaisen vastustuskyvyn ympäristötekijöitä, kuten UV-säteilyä, otsonia ja sääolosuhteita vastaan.
EPDM:n käyttökohteita:
- Tiivisteet auto-, rakennus- ja teollisuussovelluksissa
- Katemateriaalit
- Kaapelien ja johtojen eristykset
- Jäähdyttimen ja jäähdytysnesteen letkut
- Säänkestävät tiivistykset
EPDM:n ominaisuuksia:
- Erinomainen säänkestävyys
- Hyvä lämmönkestävyys, lämpötila-alue -50°C:stä 150°C:een
- Erinomainen sähköneristyskyky
- Säilyttää muotonsa pitkänkin puristuksen jälkeen
- Voi haurastua ajan myötä
- Hyvin rajalliset kovuusvaihtoehdot
- Ei värivaihtoehtoja; saatavilla vain mustana
- Erittäin kestävä, ohuet tai pienet profiilit ovat vaikeita valmistaa
EPDM:n rajoitukset
Koostumuksella itsessään ei ole merkittävää roolia profiilin käytössä, mutta sillä on vaikutusta valmistusprosessiin. EPDM-profiileja ovat paljon vaikeampaa yhdistää toisiinsa kuin TPE- tai TPV-profiileja, mikä tarkoittaa, että niitä ei voi ”hitsata” yhteen kuten TPE/TPV-profiileja. EPDM-profiilista kulmien tai pyöreiden muotojen luominen vaatii liitoslohkon tai liiman, joka saattaa myöhemmin muodostua heikoksi lenkiksi. TPE- ja TPV-profiilien päät lämmitetään yksinkertaisesti, ja sitten kaksi päät työntetään yhteen luoden erittäin luotettavan liitoksen, joka ei vaadi lisäliimoja tai muita materiaaleja.
Ympäristöön liittyvät ongelmat
Vaikka TPE:ltä saattaa puuttuakin joitakin EPDM:n ominaisuuksista, se on räätälöitävämpi kuin EPDM. TPV:tä voidaan pitää erittäin toimivana hybridinä näiden kahden materiaalin välillä. Useimmissa tapauksissa TPE voi korvata EPDM:n, kuten olemme nähneet teollisuudessa viime vuosina. Yksi syy tähän on se, että EPDM:ää käsitellään tyypillisesti menetelmillä kuten ekstruusio, ruiskupuristus ja kompressio. Sitä ei voida sulattaa ja käsitellä uudelleen kovettamisen jälkeen. TPE:t ovat sen sijaan termoplastisia, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan sulattaa ja käsitellä useita kertoja. Ne sopivat hyvin ruiskupuristukseen, puhallusmuovaukseen ja ekstruusioprosesseihin.
Tästä päädymme EPDM:n ja TPE:n suurimpaan eroon, kierrätettävyyteen. EPDM:ää ei voida kierrättää, sen voi vain hävittää energiajätteenä sen elinkaaren päätyttyä. Tämä on myös pääsyy siihen, miksi useat yritykset etsivät ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten TPE:tä tai TPV:tä. EPDM:n valmistus on usein halvempaa, mutta sen hävitysluonteesta johtuen kokonaiskustannukset voivat itse asiassa nousta jätehuoltokustannusten myötä, kun taas TPE ja TPV voidaan sulattaa ja granuloida käytön jälkeen.
Etsitkö PVC- tai EPDM-korvaajaa?
Valinta PVC:n, EPDM:n, silikonin ja TPE:n välillä riippuu lopulta käyttötarkoituksen erityisvaatimuksista. Silikoni tarjoaa erinomaisia lämpötilankestävyysominaisuuksia, PVC kestävyyttä ja rakenteellista vakautta, EPDM tarjoaa säänkestävyyttä ja eristysominaisuuksia edullisemmalla hinnalla, kun taas TPE tarjoaa joustavuutta, kestävyytä ja ympäristöetuja. Nykyaikaiset TPE-ratkaisut ovat kuitenkin lisääneet sen rakenteellista vahvuutta niin, että TPE voi jo laajasti korvata PVC:tä ja EPDM:ää useimmissa olosuhteissa.
Suorituskykyominaisuuksien ymmärtäminen ja eri tekijöiden, kuten lämpötilankestävyyden, ympäristövaikutusten ja budjettirajoitusten, huomioiminen ohjaavat valintaprosessia, varmistaen optimaalisen valinnan kullekin ainutlaatuiselle kohteelle eri teollisuudenaloille.
ONKO TPE PAREMPI KUIN SILIKONIKUMI?
TPE:n ja silikonin välillä ei ole selkeää voittajaa, kun puhutaan siitä, kumpi on ”parempi”, koska molemmat loistavat omilla ominaisuuksillaan. Tässä on selkeä rinnakkaisvertailu niiden ominaisuuksista:
Silikoni | TPE/TPV | |
Kovuus | Shore A 10-80 | 40 Shore A – 45 Shore D |
Väri | Perusvärit | Perusvärit |
RAL värit | RAL värit | |
Metallivärit | Metallivärit | |
Käyttölämpötila | -100 – +300 °C | -40 – +120 °C |
Halkaisija | 0-70 mm | 0-55 mm |
Valinnaiset ominaisuudet | Venymisenestolanka | Venymisenestolanka |
Vaahdotus | Vaahdotus | |
1-komponenttinen tai 2-komponenttinen | 1-komponenttinen tai 2-komponenttinen | |
Palosuojaus | ||
Elintarvikehyväksyntä | ||
Kemiallinen kestävyys | ||
Erityisominaisuudet | Lämpötilankestävä silikoni: jopa +300 °C lyhytaikaisessa kuormituksessa (7 päivää) | |
Kylmänkestävä silikoni: jopa -100 °C | ||
Fluorisilikoni: kestää eri öljyjä, liuottimia ja muita kemikaaleja pitkäaikaisessa kontaktissa | ||
Sähköä johtava silikoni: ESD- ja EMI-sovellukset sekä matalajännitekytkimet ja anturisovellukset | ||
Platinavulkanisoitu silikoni | ||
Kierrätys | Ei saatavilla | Täysin kierrätettävä |
Taulukosta nähtynä vertailu on melko tasainen kahden materiaalin välillä, kunnes päästään valinnaisiin ja erityisiin ominaisuuksiin, joita voidaan lisätä silikoniprofiileihin vapaammin. TPE:n etuna on, että sitä voidaan valmistaa silikonia kovempana ja se on täysin kierrätettävä, kun taas elinkaarensa loppuun tullut silikoni on hävitettävä polttamalla*. Silikoni voittaa muut materiaalit helposti laajoilla lämpötilatoleransseillaan.
* Joitakin tutkimuksia silikonikumien kierrätyksestä tehdään parhaillaan Euroopassa. Tällä hetkellä paras tapa kierrättää silikonia on käyttää sitä uudelleen niin monta kertaa kuin on turvallista ja mahdollista ennen sen hävittämistä.